Facebook: Έτσι επιχειρεί να «σκοτώσει» το TikTok!

Έτσι θα αποκτήσεις πρόσβαση στα Reels (how-to)👇

Το μεγάλο στοίχημα του Zuckerberg με τους δημιουργούς περιεχομένου

Dark Light

Ο στόχος της εταιρίας πλέον δεν είναι άλλος από το να εξοντωθεί το TikTok, και η Meta μόλις άλλαξε όλης της τη στρατηγική ακριβώς για αυτό το λόγο!

Ο Tom Alison, head of Facebook App αναλύει το πως θα γίνει αυτό μέσα στο «απαγορευμένο» έγγραφο που διέρρευσε online αυτές αυτές τις μέρες.

Σε πάνω από 2400 λέξεις εξηγεί ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία, και κυρίως το facebook app, εξηγεί τους κινδύνους και παρουσιάζει τις νέες προτεραιότητες που έχει θέσει το management.

Ας δούμε συνοπτικά τα πιο σημαντικά σημεία που θα καθορίσουν το (βραχυπρόθεσμο) μέλλον του facebook, αλλά και της Meta.

Τι είναι η Discovery Engine;

Πρόκειται για τη μηχανή, δηλαδή τον αλγόριθμο που βασίζεται στο AI για να αναλύει ενδιαφέροντα και να σερβίρει περιεχόμενο ακόμα και από άτομα που δεν έχεις δηλώσει πως ακολουθείς ή σε ενδιαφέρουν, γιατί πολύ απλά, δε τα γνωρίζεις!

Αυτό είναι μία τεράστια μετατόπιση από την παλιά μηχανή που έκανε το Facebook τον βασιλιά των social media, και η οποία βασίζεται στο social graph, δηλαδή τα άτομα και τις σελίδες που έχεις δηλώσει ότι ακολουθείς και σε νοιάζουν.

Ο Tom Alison λοιπόν αναλύει την Discovery Engine και μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το τι σημαίνει αυτή για την εταιρία.

Από ότι φαίνεται, δεν είναι απλά μια μηχανή, αλλά ένα ολόκληρο νοητικό και επιχειρηματικό μοντέλο που ενσωματώνει τις νέες προτεραιότητες της εταιρίας, όπως παρουσιάζονται μέσα στο απόρρητο έγγραφο:

🆘«Τα Reels ΠΡΕΠΕΙ να πετύχουν»

Το Feed θα γεμίσει με suggested Reels, όπως και τα groups, και το watch tab. Δηλαδή το facebook (και με τη σειρά του και το Instagram), «τικτοκοποιούνται»!

🆘«Θα δημιουργήσουμε την καλύτερη μηχανή προτάσεων περιεχομένου»

Το social graph (δηλαδή τα likes/επαφές) θα έχουν το μερίδιό τους στην οργανική απήχηση, αλλά μετά το προτεινόμενο περιεχόμενο (μοντέλο tik tok) που θα αφορά, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, όπως text, εικόνες, reels, ακόμα και metaverse… experiences! (παραδόξως δεν αναφέρει καθόλου τα άρθρα).

Η μηχανή αυτή ΠΡΕΠΕΙ να γίνει καλύτερη από την αντίστοιχη του Tik Tok, σύμφωνα με τον ίδιο.

🆘«Να ξεκλειδώσουμε το διαμοιρασμό περιεχομένου μέσω μηνυμάτων/κοινοτήτων»

Ο κόσμος προτιμά να μοιράζεται περιεχόμενο με την παρέα του ή τη μικρή του κοινότητα ατόμων. Το messenger θα ξαναβρεί περίοπτη θέση ΜΕΣΑ στο facebook app για να ενθαρρυνθεί το sharing μεταξύ φίλων, αντί για τις δημόσιες κοινοποιήσεις στον τοίχο.

Τίποτα πλέον δε θα παρεκκλίνει από τα παραπάνω στρατηγικά σημεία, ειδικά όσον αφορά το facebook app.

Έρχονται και επιπρόσθετες αλλαγές και αναβαθμίσεις

Εκτός από τι παραπάνω στρατηγικές αλλαγές της εταιρίας, θα έχουμε και νέες προσθήκες που θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί το facebook app. Συγκεκριμένα:

🔎Το Feed/Home θα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα suggestions και στο περιεχόμενο του social graph σου.

Δε θέλουν να επιβαρύνουν το app με νέες καρτέλες και στοιχεία, για αυτό θα δημιουργηθεί κάποιο feature με κωδική ονομασία «Mr. T».

Αυτό θα σου δίνει τη δυνατότητα να «σορτάρεις» τον αλγόριθμο στα μέτρα σου, έτσι ώστε εσύ να επιλέγεις τι θα βλέπεις, όταν το θες.

Αυτό φυσικά αφορά και ό,τι προσπαθεί να επιβάλει η EU με το Digital Services Act, περισσότερο έλεγχο στον κόσμο δηλαδή και όχι στον αλγόριθμο.

🔎Οι ιστορίες θα περάσουν μέσα στο Feed, ενώ τα Reels θα εμφανίζονται και στα Groups.

🔎Τέλος, ετοιμάζονται περισσότερα προϊόντα για commerce, και οργανικά και στο ads κομμάτι.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη Meta να είναι τόσο αποφασιστική, και αυτό φαίνεται και από τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Πιστεύεις πως η εταιρία θα επιβιώσει την κρίση;

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ίδια η φύση των socialmedia, αλλάζει μια για πάντα!