Μετά τα teases της προηγούμενης εβδομάδας, πλέον ανακοινώθηκε επίσημα η κυκλοφορία του χρονολογικού feed, και μάλιστα με δύο διαφορετικές μορφές, τα «Favorites» και τα «Following».
Πώς δουλεύει ένα social media Feed;
Σε γενικές γραμμές, ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας των περισσότερων Feeds στις πλατφόρμες, είναι αυτός του personalized αλγόριθμου. Μέσω διάφορων παραμέτρων, ο αλγόριθμος αποφασίζει τι ανάρτηση και πότε θα εμφανίσει στον κάθε χρήστη, με αποτέλεσμα η εμπειρία να είναι απολύτως προσωποποιημένη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και engagement στην κάθε πλατφόρμα αφού βλέπουν ενδιαφέρον περιεχόμενο άμεσα σχετιζόμενο με τα ενδιαφέροντα τους.
Σε πλατφόρμες όπως το Instagram ωστόσο, αυτό δεν ήταν ο κανόνας αλλά μία αλλαγή που εφαρμόστηκε το 2016 (και δυσαρέστησε τότε αρκετούς χρήστες), με αποτέλεσμα αρκετοί χρήστες να αναπολούν τις παλαιότερες μεθόδους.
Το παλαιού τύπου feed, που ονομάζουμε «χρονολογικό» feed, μας σερβίρει περιεχόμενο από λογαριασμούς που ακολουθούμε, αλλά με το πιο πρόσφατο χρονικά να εμφανίζεται πρώτο κατά τη διάρκεια του scrolling.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ευνοούνται οι συχνότερες δημοσιεύσεις τις πιο δημοφιλείς ώρες, καθώς και οι πολλαπλές δημοσιεύσεις του ίδιου περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια, ακόμα και το twitter έχει μεταβεί στη λογικά του προσωποποιημένου Feed, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στους χρήστες να το γυρίσουν στο χρονολογικό feed πολύ εύκολα.
Αυτή η νοσταλγική λοιπόν επιθυμία των χρηστών, σε συνδυασμό με διάφορες ρυθμιστικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται σε ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) επίπεδο, «αναγκάζουν» λοιπόν τις πλατφόρμες να επαναφέρουν το παλαιό, χρονολογικό μοντέλο.
Αυτά είναι τα «Favorites» και «Following» feeds
Μαζί με το κλασικό αλγοριθμικό Feed πλέον, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν ένα από τα δύο νέα, πατώντας πάνω στο Instagram icon πάνω αριστερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό φαίνεται πως θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που ανοίγουμε το app και θέλουμε να αλλάξουμε feed.
Στο Following feed, πλέον θα εμφανίζονται χρονολογικές ενημερώσεις των λογαριασμών που ακολουθούμε, με τις πιο πρόσφατες να εμφανίζονται πρώτες.
Στο Favorites feed μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι 50 λογαριασμούς για να ακολουθούμε τις ενημερώσεις τους, πάλι με χρονολογική σειρά.
Πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως τα Favorites που επιλέγουμε θα εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις ΚΑΙ στο αλγοριθμικό feed, σημειωμένα με ένα ⭐.
Το αλγοριθμικό, προσωποποιημένο feed λοιπόν όχι δεν καταργείται, αλλά θα είναι και το default feed που θα βλέπουν οι χρήστες, μέχρι να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα δύο χρονολογικά, χειροκίνητα!
Μένει να δούμε αν οι επιλογές σε αυτά τα feed επηρεάσουν περισσότερο τις προτάσεις του βασικού feed, της καρτέλας Explore, καθώς φυσικά και με ποια ένταση θα σερβίρονται οι διαφημίσεις μέσα στα νέα feed.
Διαβάστε και την επίσημη ανακοίνωση της Meta.