Το μεγάλο στοίχημα του Zuckerberg με τους δημιουργούς περιεχομένου

Facebook: Έτσι επιχειρεί να «σκοτώσει» το TikTok!

Instagram: Έρχονται νέα κίνητρα για creators στις συνδρομές!

Dark Light

Ο ιδιοκτήτης της Meta και founder του facebook app μας ενημέρωσε για τα νέα κίνητρα που θα παρέχει άμεσα στους content creators, μαζί με πολλές νέες λειτουργίες που αναπτύσσονται για τις πλατφόρμες του.

Ας δούμε τις ανακοινώσεις, μία προς μία:

  • Το Avatars Store έρχεται αυτή την εβδομάδα για facebook, Instagram και Messenger! Σε αυτό θα μπορείς να αγοράζεις επώνυμα digital ρούχα για το avatar σου, μεταξύ των οποίων Balenciaga και Prada!

Στην ανακοίνωση δε γίνεται αναφορά στα NFTs, και αφού το store ανοίγει τόσο σύντομα, μάλλον δε θα αφορούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, στην οποία έχει ήδη επενδύσει η εταιρία.

  • Από ότι φαίνεται επίσης περισσότερα λεφτά θα πάνε στους δημιουργούς, αφού η Meta δε θα παίρνει μερίδιο από τις εισπράξεις των monetized προϊόντων της για creators, όπως τα Subscriptions, Badges, Bulletin μέχρι και το 2024.

Τα συγκεκριμένα αφορούν μοντέλα monetization στα οποία έχουν πρόσβαση οι δημιουργοί, και η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι θα μπορεί να εισπράττει ποσοστό.

  • Είχαμε επίσης την ανακοίνωση των διαλειτουργικών συνδρομών: θα μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε κλειστές Ομάδες με τους επί πληρωμή συνδρομητές τους από άλλες υπηρεσίες (πχ. Patreon).
  • Facebook Stars ⭐: Ανοίγουν σε περισσότερους δημιουργούς για Reels, Live ή VODS. Θυμίζουμε ότι τα αστεράκια είναι μικρά «δωράκια» που αγοράζουν οι χρήστες και όταν τα στέλουν στους δημιουργούς λειτουργούν σαν donations.
  • Monetizing Reels 🤳: Το Reels Play Bonus πρόγραμμα ανοίγει για περισσότερους δημιουργούς στο Facebook, οι οποίοι θα μπορούν σύντομα να μοιράζουν αυτόματα τα Instagram reels στο facebook και να κερδίζουν χρήματα από τις διαφημίσεις.

Για να γίνεις αποδεκτός στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείς να κερδίζεις χρήματα από διαφημίσεις που παίζουν στα Reels σου, χωρίς να κάνεις κάτι παραπάνω.

  • Creator Marketplace 🏛️: Ανοίγει ένα επίσημο marketplace όπου οι δημιουργοί θα συνδέονται με τα brands για να προκύψουν συνεργασίες.

Υποθέτουμε πως στη λογική του θα είναι παρόμοιο με το επίσημο tiktok creators marketplace.

  • Digital Collectibles 🖼️: Είδαμε πολύ πρόσφατα το πρώτο NFT στο Instagram, και πλέον θα δούμε περισσότερους creators να τα ενσωματώνουν στο προφίλ τους αφού το επίσημο testing ξεκίνησε.

Επίσης φαίνεται πως τα NFTs έρχονται σύντομα και στο Facebook, με cross posting μάλιστα με το Instagram, ενώ τέλος θα αρχίσουν να τα ενσωματώνουν στο Spark AR, δηλαδή σύντομα θα δούμε #NFT σε ΦΙΛΤΡΑ!

Τι θα δούμε στους ελληνικούς λογαριασμούς;

Στην Ελλάδα βλέπουμε κατά καιρούς να ανοίγουν διάφορα features, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η μη ολοκληρωμένη διάθεση των Reels, αφήνοντας το TikTok να αλωνίζει μόνο του στην αγορά.

Τι πιστεύετε, θα είναι όλα τα παραπάνω αρκετά για να τραβήξουν περισσότερους δημιουργούς στην πλατφόρμα;