Facebook Organic Reach: με αυτό το τρόπο θα σε βλέπουν περισσότεροι

Live shopping: Αυτή είναι τάση του 2022 στο ηλεκτρονικό εμπόριο!

Οι συνδρομές σε Instagram Creators γίνονται πραγματικότητα!

Dark Light

Σύμφωνα με το πρόσφατο βίντεο του Social Media Examiner, υπάρχει τρόπος να αυξήσεις την οργανική απήχηση της σελίδας σου, άμεσα.

Έχεις επενδύσει χρόνο (ίσως και χρόνια) καθώς και πολλά χρήματα στο κοινό της σελίδας σου. Διαγωνισμοί, καμπάνιες για likes, και πολλές άλλες προωθητικές ενέργειες έχουν αυξήσει τους ακολούθους σου με σκοπό όλο και περισσότεροι να βλέπουν τις αναρτήσεις σου.

Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε γιατί βλέπεις μειωμένες αποδόσεις στις οργανικές σου αναρτήσεις με τη πάροδο των ετών; Θυμίζουμε επίσης πως η κάθε πλατφόρμα είναι τελείως διαφορετική. Σε αυτό το άρθρο για το Instagram για παράδειγμα θα μάθεις πώς θα κατακτήσεις συγκεκριμένα το δικό του αλγόριθμο!

Γιατί πέφτει η οργανική απήχηση (reach) σε μία σελίδα;

Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να βρούμε τα αίτια, ωστόσο σε γενικές γραμμές, η απόδοση των οργανικών μας αναρτήσεων μπορεί να μειωθεί για τους εξής λόγους:

  • Αλγοριθμικά updates: ο αλγόριθμος αλλάζει και προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό μας να μην ανταποκρίνεται σε αυτόν. Για παράδειγμα, όταν είχαν ενεργοποιηθεί τα βίντεο στη πλατφόρμα, ο αλγόριθμος έδινε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στις αντίστοιχες αναρτήσεις
  • Περισσότερος ανταγωνισμός: όσο περισσότερες επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου παλεύουν για τη προσοχή του κοινού, τόσο αυξάνεται το «κόστος προβολής», το οποίο στις οργανικές (δηλαδή δωρεάν) αναρτήσεις αποδίδεται με μειωμένη απήχηση
  • Αλλαγή της φύσης του κοινού: δεδομένης της ηλικίας της πλατφόρμας, είναι απόλυτα λογικά πολλοί άνθρωποι που μας έδιναν τη προσοχή τους, να έχουν αλλάξει πλέον ενδιαφέροντα.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα κατάστημα με εφηβικά ρούχα, και το 80% του κοινού μας το πετύχαμε στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το κοινό μας απλά μας έκανε… outgrown!

Πώς θα αυξήσεις την οργανική απήχηση της σελίδας σου στο facebook;

Το ίδιο πρόβλημα λοιπόν αντιμετώπισαν και στο Social Media Examiner, οι οποίοι είχανε χτίσει όλο τους το περιεχόμενο γύρω από τα άρθρων τους.

Η συγκεκριμένη πρακτική ανακάλυψαν πως σταμάτησε να αποδίδει με το τεράστιο αλγοριθμικό update του 2018 στο οποίο πρακτική η πλατφόρμα ανακοίνωσε πως θα ευνοεί περισσότερο το περιεχόμενο προσωπικών επαφών παρά επαγγελματικών σελίδων.  

Το αποτέλεσμα ήταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να χάσουν πάρα πολύ κίνηση, δηλαδή κλικς, που προέρχονταν από τη σελίδα τους, οργανικά!

‘Εκαναν πάρα πολλές συντονισμένες, monitored δοκιμές, κατανοώντας πως η πλατφόρμα έδινε πλέον ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε όποιον ενθάρρυνε το ουσιαστικό engagement και όχι απαραίτητα σε όποιον είχε το πιο αντικειμενικά ποιοτικό περιεχόμενο ή τα high production values.

Συγκεκριμένα δοκίμασαν διάφορες μορφές αναρτήσεων:

✔ βίντεο

✔ live video

✔ traffic σε άλλα μέσα

✔ text posts

Τελικά αυτό που δούλεψε✅ με διαφορά ήταν τα απλά text posts με call to action για περισσότερα σχόλια προς την κοινότητα!

Για την ακρίβεια, μπόρεσαν μάλιστα να μετουσιώσουν το engagement αυτό και σε κίνηση για την ιστοσελίδα τους, βάζοντας το “κλασικό” σχόλιο/σύνδεσμο κάτω από την ανάρτησή τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι σταμάτησαν να παράγουν ωφέλιμο περιεχόμενο, αλλά πως πλέον δε βασίζονται σε αυτό για να δούνε κλικς προς τον ιστότοπο τους, και επανεξέτασαν το ρόλο της σελίδας τους στην επιχείρησή τους:

Έκαναν δηλαδή μια ουσιαστική αναθεώρηση στους στόχους και στις προσδοκίες που έχουν από τη σελίδα τους. Ενώ προηγουμένως τη θεωρούσαν σαν driver για ποιοτικό traffic, πλέον τη θεωρούν κορυφαίο εργαλείο για top of mind awareness στο κοινό τους!

Ο χρόνος φέρνει πολλές αλλαγές στο ψηφιακό μίγμα δράσης της επιχείρησης και του brand μας, και πρέπει να προσαρμόζουμε και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε.

Μήπως ήρθε λοιπόν ο καιρός να αναπρογραμματίσετε τη σημασία, τη τακτική αλλά και το στόχο που περιμένετε από τη σελίδα Facebook και την οργανική της απήχηση;