Content Creator

Live shopping: Αυτή είναι τάση του 2022 στο ηλεκτρονικό εμπόριο!

Το facebook app θέλει να προσελκύσει τους δημιουργούς περιεχομένου με νέα εργαλεία!

Facebook Organic Reach: με αυτό το τρόπο θα σε βλέπουν περισσότεροι

Dark Light

Ποια είναι η νέα τάση που έχουν αγκαλιάσει οι καταναλωτές στην Κίνα και γιατί η μία πλατφόρμα μετά την άλλη ανακοινώνει νέες δυνατότητες και υποστήριξη σε αυτήν την κατεύθυνση;

Η επέλαση του κορονοϊού άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών και επιτάχυνε την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας παγκοσμίως.

Ο περιορισμός της χρήσης των καναλιών αγοράς στον φυσικό κόσμο είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ψηφιακών εμπειριών προσομοίωσης των αγορών, δίνοντας εύφορο έδαφος λοιπόν στις «ζωντανές» αγορές.

Με αυτές, τα brands έχουν λοιπόν την ευκαιρία να εξανθρωπίσουν τις ψηφιακές αγορές που μερικές φορές μπορεί να φανούν λίγο ψυχρές και απρόσωπες σε σχέση με την επίσκεψη σε ένα φυσικό κατάστημα. Μέχρι που ήρθε στη ζωή μας κάτι νέο, πιο… ανθρώπινο.

Τι είναι το live video shopping;

Πρόκειται για μία ζωντανή εκπομπή παρουσίασης και ψυχαγωγίας με σκοπό την προώθηση προϊόντων στους καταναλωτές. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι:

  • Συνήθως πραγματοποιείται μέσω μιας κοινωνικής πλατφόρμας όπως το Instagram, το YouTube ή το TikTok, αλλά ανάλογα την αγορά μπορεί να έχουμε και άλλους παίκτες εκτός από κοινωνικά δίκτυα όπως το Amazon στην Αμερική ή το Alibaba στην Κίνα
  • Συνήθως επιστρατεύονται influencers και celebrities ως παρουσιαστές, οι οποίοι να έχουν κάποια σχετικότητα με τα προϊόντα
  • Είναι διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες όπου παίζει βίντεο (κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις), ενώ το βίντεο συνήθως αποθηκεύεται και επαναχρησιμοποιείται on demand
  • Προσφέρει (τεχνικά) έναν τρόπο διάδρασης με το προϊόν (tagging) και ολοκλήρωσης της συναλλαγής απευθείας από το μέσο στο οποίο τρέχει
  • Οι καταναλωτές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την εκπομπή μέσω ζωντανής συνομιλίας (αν είναι ανοικτή)

Ουσιαστικά, βλέπουμε έναν συνδυασμό παλιών στρατηγικών πωλήσεων τηλεμάρκετινγκ σε συνδυασμό με τη χρήση νέων διαδραστικών τεχνολογιών κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων.

Συνδυάζει συνεπώς τις νέες τεχνολογίες με τη νοσταλγία των τηλεπωλήσεων από το σπίτι, και λειτουργεί ενισχύοντας τις απευθείας αγορές (direct conversions) και προσθέτοντας αξία στο brand.

Τι μας δείχνει η εμπειρία της Κίνας

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Κίνα αποτελεί την πρωτοπόρο δύναμη σε πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, και το ίδιο συμβαίνει και στη περίπτωση του live shopping, αφού οι Κινέζοι καταναλωτές το έχουν αγκαλιάσει.

Η αχανής αυτή χώρα ήταν η πρώτη που επέβαλε σκληρά μέτρα και lockdowns κατά του κορονοϊού με αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό εμπόριο να ανθίσει, ενώ απολάμβανε ήδη σταθερή ανάπτυξη και από πριν.

Η Alibaba είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο κομμάτι με το ετήσιο Global Shopping Festival, ένα event 11 ημερών που χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές live shopping εκπομπές και έφερε έσοδα 84,54 δις δολαρίων το Νοέμβριο του 2021!

Φυσικά παρόμοια είναι η και η εμπειρία των influencers, οι οποίοι αναδεικνύονται σε πραγματικοί celebrities με τα προϊόντα που παρουσιάζουν να γίνονται ανάρπαστα σε μία μέρα.

Για παράδειγμα ο Li Jiaqi, ο κορυφαίος πωλητής-influencer γνωστός για τις προωθήσεις προϊόντων κραγιόν πούλησε 1,9 δις δολάρια μόνο την πρώτη μέρα του φεστιβάλ της Alibaba!

Η διαφορά της περίπτωσης της Κίνας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, (πέραν και της εξοικείωσης των χρηστών με τις ηλεκτρονικές αγορές) είναι πως και οι τεχνικές υποδομές της ήταν πιο έτοιμες ή προσαρμόστηκαν πολύ πιο γρήγορα, στο να φιλοξενήσουν τις ζωντανές διαδικτυακές αγορές.

Στο μυαλό μας έρχονται τα δημοφιλέστερα apps, συγκεκριμένα τα Taobao Live, Douyin (TikTok) και Kuaishou τα οποία φιλοξενούν και ενσωματώνουν όλη την εμπειρία του live video shopping.

Πώς αντιδρούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί στη Δύση;

Για να καταλάβουμε πόσο πίσω βρίσκονται οι δυτικές πλατφόρμες, αρκεί να παραθέσουμε την ανακοίνωση του YouTube (της μεγαλύτερης πλατφόρμας βίντεο παγκοσμίως και της δεύτερης μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης μετά το google.com) “Building a Next Generation Live Shopping Experience”, στην οποία η πλατφόρμα ανακοίνωσε την ενσωμάτωση της δυνατότητας ζωντανών αγορών, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο!

Η Meta (πρώην Facebook) βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα αφού έχει ήδη ενσωματώσει εργαλεία tagging προϊόντων και checkout, τόσο στο Instagram όσο και στο facebook app, ωστόσο μόνο για την Αμερικάνικη αγορά.

Τα product tags ενεργοποιούνται σύντομα σε όλα τα placements (συμπεριλαμβανομένων των Reels), ενώ στην Ελλάδα αναμένουμε ακόμα την επιλογή για in-app checkout (με χρήση του Facebook Pay) που πιθανότατα αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα πριν την ενεργοποίηση και του live shopping.

H Amazon δε θα μπορούσε να μην δοκιμάσει να αποκτήσει λίγο από την αίγλη της Alibaba, προωθώντας τη δική της πλατφόρμα, το Amazon Live, μέσα από το οποίο μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους οι πωλητές δωρεάν, ή με ένα μίνιμουμ κόστος 35 χιλιάδων δολαρίων για co-production με την ίδια την εταιρία.

Τέλος, τη τάση ακολουθούν και τα Twitter, Pinterest, με το πρώτο να προσπαθεί ακόμα να βρει τη θέση του στο σύγχρονο e-commerce τοπίο ανακοινώνοντας το «Twitter Shopping Manager», ενεργοποιώντας τη δυνατότητα σύνδεσης καταλόγου eshop στην πλατφόρμα του, και το live shopping να ακολουθεί.

Το Pinterest πάντως ήδη από τον Οκτώβριο ανακοίνωσε το Pinterest TV όπου προωθεί τα δικά του live shopping εργαλεία για brands & creators, με περιορισμένους ωστόσο συνεργάτες και επεισόδια προς το παρόν.

Η μεγάλη ευκαιρία που προκύπτει για το ελληνικό επιχειρείν

Με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον είδαμε πόσο εύθραυστη αποδεικνύεται η καθημερινότητα στο λιανεμπόριο και πόσο εύπλαστες είναι στην πραγματικότητα οι καταναλωτικές συνήθειες μας.

Οι ικανότητες μας να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες αυτές είναι αξιοθαύμαστη ακόμα και σε μία αγορά παραδοσιακά πιο ανελαστική, όπως η ελληνική. Απόδειξη αυτού τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έκθεσης ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2021 που δημοσίευσαν από κοινού ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο E-commerce Europe και το EuroCommerce.

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα έκλεισε το 2020 με τον υψηλότερη ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή αγορά, συγκεκριμένα αύξηση 77%, που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες καταναλωτές επιβραβεύουν την επένδυση στα ηλεκτρονικά κανάλια διανομής και αγορών.

Η νέα τάση του live shopping μπορεί να ενισχύσει την ελληνική επιχείρηση με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μπορεί να τη διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό
  • Αναβαθμίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της
  • Να προσθέσει αξία στο brand της
  • Να φέρει άμεσες πωλήσεις

Το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει στο προσκήνιο και πραγματικά ευνοημένες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στα νέα εργαλεία, όπως το live video shopping!