Μαρκ Ζάκεμπεργκ: Ποντάρει το μέλλον του Faceboοκ στο «metaverse»!

Πώς κερδίζουμε κίνηση και πωλήσεις με το Instagram Shop🛍️;

Η Humble στο Social Media Conference ’21

Dark Light

To Facebook επενδύει σε μία διασυνδεμένη συλλογή εμπειριών sci-fi επιπέδου, έναν κόσμο γνωστό ως… metaverse!

Τι είναι το metaverse ή αλλιώς «μετασύμπαν»

Είναι το concept ενός σταθερού, σύγχρονου, εικονικού χώρου όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, μέσα στον οποίο χώρο συμβαίνουν προγραμματισμένα ή αυθόρμητα γεγονότα που τον γεφυρώνουν με τον πραγματικό κόσμο. 

Μέσα σε αυτό το μετασύμπαν θα έχουμε λοιπόν τη δημιουργία αυτόνομης οικονομίας στην οποία θα δραστηριοποιούνται οι δημιουργοί περιεχομένου και θα διασυνδέονται υπηρεσίες, εταιρείες, άτομα και πλατφόρμες. 

Τι σημαίνει το μετασύμπαν για το facebook

Ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ, δημιουργός και CEO του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως θέλει να εξελίξει την πλατφόρμα σε «metaverse company»,  δίνοντας μας μια γεύση από το πολυετές πλάνο του.

«… καμία εταιρία δε θα διαχειρίζεται το μετασύμπαν από μόνη της, αλλά θα είναι κάτι σαν το Internet, αλλά σε ψηφιακό κόσμο δουλεύοντας με αποκεντρωμένο τρόπο» δήλωσε στην ομάδα του.

Η εταιρία πιστεύει πολύ στις κοινότητες, τους δημιουργούς, το ηλεκτρονικό εμπόριο και φυσικά, το Virtual Reality. Ο Ζάκεμπεργκ πιστεύει πως μελλοντικά όλα αυτά συγκλίνουν και αφομοιώνονται μεταξύ τους στον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος και θα διασυνδέεται με τον πραγματικό σε κοινό χρόνο, κάτι που θα δημιουργεί σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Και για αυτό ακριβώς θέλει να τοποθετηθεί εκεί σαν ηγετική δύναμη όσο πιο γρήγορα και «αβίαστα» μπορεί.

Ποιο είναι το μέλλον της διαφήμισης στο metaverse;

Είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δικτύων στο σύγχρονο digital marketing mix, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις τιτάνιες αγορές των facebook και Instagram με πάνω από 2.85 δις χρήστες και πάνω από 1 δις αντίστοιχα.

Όταν λοιπόν ο Ζάκερμπεργκ δηλώνει κατηγορηματικά πως η εταιρία θέλει να πρωταγωνιστήσει στο ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος, καταλαβαίνουμε πως σίγουρα θα προκύψουν εξαιρετικές ευκαιρίες για τα brands που θα θελήσουν να πειραματιστούν και να τοποθετηθούν ανάμεσα στους χρήστες σε ένα νέο, ενθουσιώδες περιβάλλον.

Είναι λοιπόν σημαντικό τα brands να ξεκινήσουν την ανάπτυξη στρατηγικής για το νέο αυτό κόσμο, και να είναι έτοιμα να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στον εικονικό κόσμο των επόμενων 5 ή ίσως και λιγότερων ετών. Ένα εύκολο παράδειγμα διαφήμισης είναι η διοργάνωση των live virtual events, σαν αυτά που που δημιουργεί η εταιρία Epic Games για το δημοφιλές παιχνίδι της, Fortnite, στα οποία έχουν εμφανιστεί καλλιτέχνες όπως ο Travis Scott και η Arianna Grande.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών, οι παίκτες μαζεύονται σε γκρουπς, παρακολουθούν ένα πλήρες διαδικτυακό show, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με στοιχεία του brand, ενώ πολλές φορές κρατάνε μαζί τους και μοναδικά «αναμνηστικά» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν στο διηνεκές, και μάλιστα πολλές φορές να τα «φιγουράρουν» με περηφάνια.

Και όλα αυτά, με πολύ μικρότερο κόστος από ότι ενέργειες στον πραγματικό κόσμο, χωρίς να χάνουν σε ουσία και αλληλεπίδραση με το κοινό!

Είμαστε πολλοί περίεργοι να δούμε τι ευκαιρίες θα προκύψουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον από το μετασύμπαν – και φυσικά πως θα την εκμεταλλευτούν δημιουργοί αλλά και brands!