Apple Vision Pro: Το Άλμα στην Μικτή Πραγματικότητα

Πόσο εθισμένοι είναι οι Έλληνες στα social media; 📱

“Project 92” της Meta: Το “Instagram για τις σκέψεις σας”

Dark Light

Η Apple αποκάλυψε επιτέλους το Vision Pro, τη πρώτη συσκευή ανάμεικτης πραγματικότητας της εταιρίας, μετά από χρόνια αναμονής και φημών. Αυτή η συσκευή υποδέχεται μια νέα εποχή τεχνολογίας, με ένα βαρύ pricetag ωστόσο, στα $3499​!

Ας ρίξουμε μια βαθιά ματιά σε αυτό που καθιστά το Vision Pro τόσο μοναδικό (εκτός της τιμής!)…

Βασικά Χαρακτηριστικά

Το Vision Pro είναι ένα mixed reality headset που λειτουργεί στο νέο λογισμικό Vision OS της Apple​.

Ενσωματώνει μια διπλή σύνθεση των chips M2 και R1, επιτρέποντάς του να χειρίζεται ειδικό software αλλά και τις XR (VR+AR) ικανότητές του αντίστοιχα. Κάθε μάτι θα βλέπει σε ανάλυση 4K, υποσχόμενο εμπειρία προβολής υψηλής ποιότητας​ για τους χρήστες.

Ένα από τα αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά σχεδίασης είναι η απουσία ενσωματωμένης μπαταρίας. Αντ ‘αυτού, εξαρτάται από ένα εξωτερικό πακέτο μπαταριών που θα τροφοδοτούν το σύστημα με 2 ώρες μόνο ρεύματος.

Σύμφωνα με την Apple, αυτή η μπαταρία παρέχει περίπου δύο ώρες χρήσης με μία πλήρη φόρτιση και είναι αρκετά μικρή για να χωρέσει στην τσέπη του χρήστη, συνδέεται στο headset μέσω καλωδίου.

Για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, το headset θα συνδέεται απευθείας με μία πηγή φόρτισης.

Μια μεγάλη καινοτομία που φέρνει το Vision Pro είναι ότι δεν συνοδεύεται από controllers. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιεί την παρακολούθηση χεριών και φωνητικές εντολές για να αλληλοεπιδράσει με το λογισμικό Vision OS, καθιστώντας την εμπειρία πιο εμβληματική και ελεύθερη στα χέρια.

Για να το πετύχει αυτό, το Vision Pro ενσωματώνει μια σειρά από 12 κάμερες, πέντε αισθητήρες και έξι μικρόφωνα για να λαμβάνει τα εισερχόμενα δεδομένα από τον χρήστη.

Πώς μοιάζει το Vision Pro

Από άποψης σχεδίασης, το Vision Pro μοιάζει με άλλα VR headsets, με μια πρόσοψη που καλύπτει τα μάτια και έναν ελαστικό ιμάντα για ασφαλή εφαρμογή. Η συσκευή ωστόσο περιλαμβάνει  άλλη μια καινοτομία με την οποία τα μάτια του χρήστη “φαίνονται” στην κάσκα, μια λειτουργία που ονομάζεται “Eyesight” display.

Τα μάτια για την ακρίβεια “μοντελοποιούνται” με γραφικά σε μία οθόνη η οποία υπάρχει πάνω στην κάσκα και ενεργοποιούνται όταν ο χρήστης ενεργοποιεί το see through, δηλαδή βλέπει τον περιβάλλοντα χώρο.

Τι είναι το νέο Optic ID

Το Vision Pro εισάγει επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό βιομετρικής ασφάλειας που ονομάζεται Optic ID, το οποίο σαρώνει τον ίριδα του χρήστη για να ξεκλειδώσει τη συσκευή. Με άλλα λόγια, αντί για fingerprint scan ή face id, κάνουμε τις αντίστοιχες επαληθεύσεις ασφάλειας με τα μάτια!

Πότε θα το έχουμε στα χέρια μας;

Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στις αρχές του 2024, με αρχική τιμή $3499. Η εταιρία σκοπεύει να αφήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα του ενός χρόνους ώστε οι developers να μπορέσουν να φτιάξουν ειδικά apps για το Vision OS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά πάσα περίπτωση θα δούμε και πιο ακριβά μοντέλα Vision Pro με πρόσθετα χαρακτηριστικά ή δυνατότητες, αν και δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα πιθανά ακριβότερα headsets αυτήν τη στιγμή.